Enhörning fick 19 horn – blev amerikansk

18 Maj

Amerikanska Paypal köper Izettle för 19 miljarder. Nästan dubbelt så mycket som svenska Izettle värderats till inför att börsnoteras.

Izettles grundare Jacob de Geer säger till TT att skälet till försäljningen inte är dollar utan att ”det här är en ny start och jag tycker det är underbart”. När jag intervjuade de Geer för några år sen berättade han om hur resan startade. Med att hans dåvarande fru skulle sälja saker på en mässa och klagade på att det var så svårt att få en kortterminal och att terminalföretaget tog så hög avgift att det knappt lönade sig om man inte hade stor omsättning. Resten är historia. Det brukar heta så, och så tror man att det var raka vägen till succén. Men självklart inte så. Bankerna var emot dem och det krävdes mycket teknikutveckling. Det går igen i nästan alla enhörningshistorier: det räcker inte med en bra idé, det krävs en sjuhelvetes enträgen entreprenör (eller flera) och skarpa tekniker som kan göra verklighet av idéerna. Kapital vid rätt tidpunkt osv är väl inte att förglömma. Läs gärna Kina Zeidlers bok ”Det svenska techundret” för en närgången inblick i hur bolag som Spotify och Klarna tog sig dit de är idag.

Paypals köp av Izettle följer på flera andra uppköp av svenska teknikbolag:

Spotify: Musikstreamingtjänsten grundades 2006 av Daniel Ek och Martin Lorentzon. Vid börsnoteringen i New York i början på april värderades bolaget till ungefär 250 miljarder kronor.

Skype: Internettelefonibolaget grundades 2003 av Niklas Zennström och Janus Friis. 2005 betalade Ebay närmare 20 miljarder kronor för bolaget men två år senare tvingades bolaget skriva ner värdet med 6 miljarder kronor, enligt Svenska Dagbladet 2011 då Microsoft slutligen köpte företaget.

Mojang: Datorspelsföretaget grundades 2009 av Markus Persson, även kallad Notch. Bolagets succé grundar sig huvudsakligen på spelet Minecraft. 2014 köptes företaget av Microsoft för 2,5 miljarder dollar, ungefär 22 miljarder kronor i dagens penningvärde.

King: Bolaget grundades 2003 och ligger bakom spelet Candy Crush Saga. När företaget såldes till amerikanska Activision Blizzard år 2015 för cirka 50 miljarder kronor skrev Dagens Industri att grundarna Sebastian Knutsson, Thomas Hartwig, Patrik Stymne, Riccardo Zacconi och Lars Markgren alla blev miljardärer – förutom Thomas Hartwig som ”hamnade strax under miljardstrecket”.

Klarna: Betaltjänstföretaget Klarna grundades 2005 av Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth och Victor Jacobsson. Företaget har ännu inte köpts upp eller börsintroducerats men i början på 2018 skrev Svenska Dagbladet att Klarna kan vara på väg till börsen under innevarande år. Vid en finansieringsrunda sommaren 2017 ska bolaget ha värderats till cirka 20 miljarder kronor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: