Skuldsatt till döds

20 Nov

Det tar i genomsnitt 125 år för en bostadsrättsinnehavare att betala av sitt lån i Sverige. Över hälften av storbankernas lån är i dag amorteringsfria, vilket är en förklaring till att så många kunnat buda så vilt och därmed drivit upp bostadspriserna för alla.

En bakgrund till utvecklingen ges av SVTs Rapport som tittar på vad som startade ”lånefesten”:

”Skiftet i den svenska amorteringskulturen har skett på kort tid. Under många årtionden fram till 80-talet betalade svenskarna av sina bostadslån på 30-40 år. Men så avreglerades banksektorn i slutet av 80-talet, på det följde låga räntor och sedan allt lägre amorteringskrav från bankerna. Den statliga bolånebanken SBAB var pådrivande i detta i början av 2000-talet.”

-De här amorteringsfria lånen, att låna utan att amortera, det gör samhället sårbart. Vi skulle vilja komma tillbaka till en sparandekultur i Sverige som vi hade tidigare så vi inte blir så sårbara vid lågkonjunkturer, säger Bostadskreditnämndens bostadsanalytiker Bengt Hansson till SVT.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: