Fotbollsfonden som slår börsen

3 Okt

Läser i DI om en intressant variant i kategorin ”alternativa placeringar” som säkert lockar desto mer i dessa tider då folk flyr börsen (och tyvärr riskerar gå miste om uppgången sen). Centaur Corportae Holdings i Storbritannien erbjuder en fond som investerar i… ja, vaddå egentligen? Den är mer som ett enda gigantiskt tipsbolag som bettar stora summor i olika sporthändelser och levererar tillbaka avkastning och tar betalt för ”förvaltningen” (7% av det sparade kapitalet i årsavgift och en resultatbaserad avgift om fonden går bra).

Enligt dem själva har fonden Socrates avkastat drygt 10% i år (andelsägarna har varit med om en fördubbling av insatsen sedan starten 2005). Men den har haft dåliga år också – 2008 och 2009 då de gav sig in i europeisk cupfotboll. Numer håller de sig till brittisk fotboll, vilket gett bättre resultat.

Centaur satsar bara en viss procent av spararnas behållning på kontot för att hålla nere risknivån, enligt DI. Minsta instatsen för att vara med är 50 000 kr.

Det har uppenbarligen gått bra för sportanalytikerna så här långt. Men endast 6 års trackrecord är för kort tid för att kunna tro något om framtiden för fonderna. Det kan vara så att de bara haft ovanligt bra tur, precis som med vanliga aktiefonder som har 5-10 år av glansdagar innan de falnar.

Men en rolig sparform för den sportintresserade är det garanterat. Vem blir först med att starta en sådan i Sverige? (Rätta mig gärna om det redan finns en!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: