Bopriserna på väg ned

14 Sep

”Det här är första gången på ganska länge som vi ser att priserna går ned. Jag tycker att det finns anledning att tala om en nedgång, men det sker väldigt försiktigt och kontrollerat”, säger Fastighetsbyråns vd Lars-Erik Nykvist till DI, angående senaste Mäklarstatistik som visar på en 3%-ig nedgång för bostadsrätterna samtidigt som villorna fallit endast med 1% mellan juni och augusti. Sommaren är lågsäsong på bostadsmarknaden, så det återstår att se längre fram i höst vad för slags prisnedgång det egentligen handlar om. Men enligt mäklare så har en märkbar prisjustering nedåt redan ägt rum. Niklas Berntzon, VD för mäklarfirman Eklund Stockholm New York, säger till Metro att det handlar om större prisfall än de som hunnit registreras i den senaste officiella statistiken.
– Sedan mitten av augusti har det skett en rejäl sättning i marknaden, mycket beroende på att vi har ett väldigt stort utbud. Så brukar det vara på hösten, men nu kommer det samtidigt som omvärlden ser mörk ut och alla börser går ner. Jag gissar på en nedgång med 10 procent i vart fall.

På nedsidan framöver finns ökad arbetslöshet om svensk ekonomi bromsar in häftigt. På uppsidan finns lägre boräntor när hjulen snurrar långsammare. Som alltid har vi det alltför låga bostadsbyggandet som håller bubblan uppblåst.

Spänn fast säkerhetsbältet, det blir en skakig höst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: