Barnsligt lätt att förstå världens kris

23 Aug

Det är inte så konstigt egentligen att vi hamnat där vi hamnat. Finanskrisen handlar i grund och botten om att  vi allt för länge lånat till vår konsumtion i den gamla ”rika” delen av världen, precis som finansmarknadsminister Peter Norman förklarade det på en ”femårings nivå” i en Svd-intervju nyligen: ”det är inte bra om länder inte kan få plus och minus att gå ihop”. Nu kommer den sura notan. Eller som Johan Norberg skriver på DN Debatt: ”Vi kom aldrig ur krisen, vi sköt bara upp den. ”

Andreas Cervenka har skrivit en föredömligt pedagogisk genomgång av problemen som ledde fram till världsekonomin haltar som den gör nu:

”Den brittiska centralbanken Bank of England konstaterar i en rapport att ända sedan 1971, då USA övergav dollarns koppling till guldet och valutasamarbetet Bretton Woods kapsejsade, har dessa obalanser i världshandeln ökat dramatiskt, liksom -som av en händelse- förekomsten av bank- och finanskriser. Även om enskilda länder, oavsett om de haft underskott eller överskott, agerat rationellt ur egen synvinkel har slutresultatet för världsekonomin blivit mindre roligt… Men så länge obalanserna består försvinner knappast krisen. Eller som en femåring kanske skulle ha uttryckt saken: Om man vill köpa fina saker måste man sälja några också.”

Det finns ingen gratis lunch, gamla ekonomiska grundlagar tenderar att till slut alltid vinna över nya teorier om ”superkonjunkturer” och förhoppningar om att tillgångspriser ska kunna stiga mot himlen. Det grundläggande förhållandet att ”plus och minus måste gå ihop” är så enkelt att en femåring hade sett krisen komma. Kanske enbart en femåring har den förmågan. Barn komplicerar inte saker och ting mer än nödvändigt, utan ställer de enkla, grundläggande frågorna.Var det inte ett barn som avslöjade att kejsaren var naken?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: