Pensionssparare göder finansbranschen

19 Jun

DI intervjuar konsulten Magnus Gewert som tidigare varit försäkringsmäklare. Han hävdar att den stora majoriteten av Sveriges pensionssparare förlorat mångmiljardbelopp på onödig rådgivning och dyra placeringsalternativ. Detta är en kassako för branschen, enligt Gewert, som tar ett räkneexempel:

-Om en arbetsgivare betalar en årlig pensionspremieinbetalning på 8 miljoner kronor till ett försäkringsbolag för 100 av sina anställda så tar branschen ut kostnader på runt 3 miljoner kronor. En högre tjänsteman genererar enkelt över 100 000 kronor om året i intäkter till pensionsbolag, banker och mäklarhus.

Gewert ger inte mycket för försäkringsförmedlarnas försäkran om att de är oberoende. Han är övertygad om att dessa mellanhänder styrs av vilka livbolag som betalar bäst provisioner snarare än vilka förvaltare som skapar bäst avkastning för spararna.

-Om marknaden präglades av oberoende mäklarhus skulle AMF ha fått nästan alla affärer, säger han till DI.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: