”Passiva sparare slår aktiva”

28 Apr

Spiltans vd Per H Börjesson kritiserar i sitt senaste nyhetsbrev ”Sparrebellen” den senaste tidens rapporetering om att aktiva PPM-sparare skulle tjänat mer än de som gjort få omval:

-”Forskningen bygger på statistik från perioden 2000-2008. Denna tidsperiod innehåller  de två största nedgångsperioderna på aktiemarknaden de senaste 100 åren. Det innebär att en PPM placerare som under dessa perioder har gått ur aktiemarknaderna har fått bättre avkastning än de som hela tiden varit exponerad mot aktiemarknaden. Men på lång sikt slår alltid aktier ränteplaceringar.” 

– ”En bra aktivitet är att se över sina PPM-fonder en gång per år. En dålig aktivitet är att anlita PPM-rådgivare som kan byta 45 gånger under ett år. Problemet är att när man uppmanar svenska folket att vara aktiva tror många att framgångsreceptet är att byta hela tiden.”

– ”Forskningssiffrorna tar inte alls någon hänsyn till alla transaktionskostnader som de aktiva PPM-spararna skapar för alla sparare i fonderna… Dessutom har de aktiva PPM-sparare som använt PPM rådgivare drabbats av ytterligare en kostnad på ca 500 kronor varje år. Denna kostnad betalas helt separat men måste givetvis räkna med att man har en alternativ avkastning på dessa kostnader. I Sparrebellen nr 23 förklaras hur en 25-årig PPM-sparare kan få kostnader på 2 000 000 kronor med ränta-på-ränta på PPM-rådgivningsavgiften under 60 år.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: