Så försvinner halva pensionen i avgifter

29 Mar

Just i dessa dagar riktas det från flera håll samtidig kritik mot pensionsbolagens avgifter. Nu senast kom Alecta med en rapport som heter ”Rovdriften på pensionssparare” där man går igenom pensionsbranschens avgifter och provisioner. Enligt ett räkneexempel försvinner en tredjedel av pensionskapitalet om man betalar 2% i avgifter. Vid 3,5% i avgifter (vilket kan bli aktullet om man placerar i en fond-i -fond med flera lager av avgifter ovanpå varandra) försvinner halva pensionskapitalet i avgifter. Då Alectas undersökning visar att sju av åtta säger sig vara dåligt insatta eller inte alls insatta i vad de själva betalar för förvaltningen av pensionspengarna, så förstår man varför bankerna och pensionsbolagen med lätthet kan ta ut saftiga avgifter utan att kunderna försvinner iväg.

”Det här är tjänster med ett mycket tveksamt värde. Pengarna går till att försörja folk i finansbranschen”, säger Alectas vd Staffan Grefbäck till DI.

Eva Adolphson, pensionsekonom på Alecta, pekar på hur provisioner till försäkringsförmedlare leder till höga avgifter. ”Branschen har betalat så kallade up front-provisioner på 16 till 25 procent av första årets pensionsavsättning.”

Eva Adolphson efterlyser någon form av ”jämförelsepriser” i stil med hur man för ränta tagit fram nyckeltalet ”effektiv ränta” för att förtydliga vad det betyder i slutändan för kunden. Finansmarknadsminister Peter Norman säger till Aktuellt (inslaget börjar 3.30 in) att han inte utesluter lagstiftning för att tvinga fram bättre redovisning av avgifterna. Han lyfter även fram att avgifterna dras ”osynligt”. Om man fick det på en faktura skulle fler reagera, tror Norman.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: